I samband med Michael Jacksons död så kommer SORG upp som ett naturligt ämne att skriva om. Marshall B Rosenberg säger att det finns två sätt att gå vidare i livet och det är att CELEBRERA (celebrate) och SÖRJA (Mourn).

Jag har reagerat på att man i samhället pratar om ”sorgbearbetning” vilket låter som om det är viktigt att bearbeta sorgen. I NVC så talar vi i stället om vikten av att våga stanna i sorgen och sörja FÖRLUSTEN (vad eller vem det nu kan vara). Det svåra är att komma i kontakt med sorgen.

Vad som händer är oftast att vi fastnar uppe i huvudet och tänker tankar som att det är fel, orättvist osv och det skapar i sin tur antingen ILSKA eller SKULD och kanske tom DEPRESSION. Detta har jag skrivit om i tidigare inlägg. Läs gärna om SJÄLVEMPATI också.

Så se om du kan stanna i sorgen för en stund utan att tänka tankar som fel, dåligt, borde inte.., osv…

Share