När man ser och läser om reaktionerna kring det som har hänt i Bjästa den senaste veckan så väljer jag att koppla det till Nonviolent Communication och gör en egen analys av det som hänt och händer.

Om vi utgår från att alla handlingar som människor gör är försök att få sina behov tillgodosedda Här & Nu. Det innebär att när människor inte är i kontakt med sitt behov så gör de ”konstiga saker” som oftast inte leder till att de är speciellt stolta över sig själva dagen efter. Enklare blir det om man har kontakt med sitt behov och kan klart se vilka vägar som man kan välja för att tillgodose behovet.
Det innebär att jag som betraktare inte behöver gilla eller uppskatta vad andra gör men det viktiga är att försöka se det ”goda skälet” bakom handlingen. Om jag inte gör det så hamnar jag själv uppe i huvudet och värderar, tolkar och bedömer vilket lätt resulterar att jag själv tappar kontakten med min livsenergi och hamnar i smärta.

Det är ju inte lätt att försöka visa empati och förstå vilket behov som ligger bakom:

 • Pojkens handling som våldtar två flickor
 • Mamman som startar en Facebook grupp ”Fria Oskar”
 • Brodern som startar en sida som heter ”Fria Oskar”
 • Klasskamrater som demonstrerar och trycker upp T-Shirts
 • Vuxna som tar ställning för förövaren.
 • Prästen som agerar konstigt
 • Skolan som inte agerar
 • osv osv

Om vi utgår från att alla handlingar som människor företar sig är försök att tillgodose egna behov så går det lättare att förstå vad som ligger bakom handlingarna som vi inte gillar.

Jag gissar att mamman, brodern, prästen och klasskamrater tillfredställde sitt behov av SUPPORT, STÖD och OMSORG/OMTANKE för Oscar. Sedan blev handlingen inte optimal därför de själva var i sådan smärta att de inte hade kontakt med sig själva.

Flickorna har säkert behov av massor med empati för att inte hamna i skuld och skam som lätt leder till depression. Utan att veta så gissar jag att det i deras fall handlar om bl. a. följande behov som inte är tillgodosedda eller hotade:

 • respekt
 • ärlighet
 • egenvärde
 • integritet
 • bli trodd (sanningen)
 • självkänsla
 • känslomässig trygghet
 • osv osv

Om vi inte klarar av att möta människor, oavsett handling, på ett sätt där vi ser att människor alltid gör det bästa i alla situationer i livet utifrån sin mognadsnivå så hamnar vi själv i smärta.

Förutom att offren och förövaren behöver empati så verkar det som om hela Bjästa skulle må bra av att få kontakt med sig själva och sin livsenergi. Sedan verkar det som om alla som nu på Facebook och i media fördömer hela Bjästa är i stort behov av att få kontakt med sitt behov bakom sina handlingar.

Men det kanske inte går att förvänta sig när Stadsminister Fredrik Reinfeldt och Oppositionsledare Mona Sahlin nästan dagligen står i TV och för ett verbalt krig där de kritiserar, fördömer, tolkar och värderar. Ett krig med ord på högsta nivå. Men givetvis så gör Sahlin och Reinfeldt det bästa de kan utifrån sin mognadsnivå.

Läs gärna om Självempati i bloggen så du kan behålla medkänslan i alla situationer i livet.

Share